Hagyomány és modernizálódás: a zarándoklatoka Vasárnapi Ujságban

18

Hagyomány és modernizálódás: a zarándoklatoka Vasárnapi Ujságban


A 19. század második felétől a társadalmi és gazdasági változások már az élet olyan területein is éreztették hatásukat, mint a vallásgyakorlás. A hagyományaihoz ragaszkodó katolikusegyház a természettudományos világnézet és a modern életforma terjedésével szemben egyfajta külön társadalomszervezésével igyekezett megvédeni saját híveit, és antimodernista értékrendjének képviseletében tudatosan felhasználta a modern kor nyújtotta eszközöket is. Másrészt az iparosodás és központosítás révén egyre inkább „elvarázstalanodó” hétköznapi élet komoly társadalmi igényeket keltett a természetfeletti megtapasztalása iránt, ami egyebek mellett a csodás jelenések számának Európa-szerte megtapasztalt növekedésében is tetten érhető.
Az előadásban ehhez kapcsolódóan azt szeretném megvizsgálni, hogy 1854 és 1921 között a Vasárnapi Újság milyen képet alkotott a katolikus vallásosság egyik fontos hagyományáról, a zarándoklatokról. Bemutatom, hogy a hetilapszerzői az egyes időszakokban milyen összefüggésekbe helyezve tárgyalták a témát, illetve hogy hogyan ítélték meg az ezen a területen lezajló változásokat: az eredetileg a népi vallásosságrészeként felfogott zarándoklatok modernizált, polgári, a turizmus egyik formájává váló alakjának megjelenését, illetve az átalakulás politikai, gazdasági és kulturális vetületeit.

More Less


Egy lapkiadási sikertörténet a 19. századból: a Vasárnapi Újság

Literature

Tibor Klestenitz (lecturer)

18:21

25 February, 2022

Maróthy Szilvia

9 August, 2022

18
<iframe width="480" height="385" src="//videotorium.hu/en/embed/46454" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

Audio download