Ady Endre a Vasárnapi Ujságban

36

Ady Endre a Vasárnapi Ujságban


Amikor 1906 elején a Budapesti Napló anyagi helyzete megrendült Ady Endre más lapoknál kezdett lehetőségek után kutatni. A Vasárnapi Ujságnál is próbálkozott. A lapban 1907-től évente 4-5verse, néhány prózai írása, novellája jelent meg. A kritikai kiadásmunkatársait nagy kihívások elé állítja a Vasárnapi Ujságban megjelent Ady-írások datálása, Ady ugyanis ritkán írt dátumot műveire, a lap pedig a kézirat beérkezése után nem azonnal adta közre azokat.
Nem pusztán anyagi bizonytalanság kergette Adyt a Vasárnapi Ujsághoz. Bölöni György úgy emlékezett, hogy ő adta át Ady üdvözletét Schöpflin Aladárnak a lap szerkesztőségében: „Ők nem ismerték személyesen egymást, de Schöpflin, aki az ’Új versek’-ről melegen írt a ’V. Ú’-ban, jó úton volt, hogy egészen Ady mellé álljon. Ady megérezte, hogy itt még egy tétova híve jelentkezik és nem akarta a közeledést elszalasztani. […] és igen kedvére való volt ez a kapcsolat, mert biztos pénzt jelentett nehéz párizsi napjaiban és bevezette őt ahhoz a konzervatívabb érzésű, de irodalomkedvelő és művelt, jórészt kálvinista vidéki magyarsághoz, melyből eredőnek vallotta magát, s melyhez verseivel igyekezett is hozzáférkőzni.”

More Less


Egy lapkiadási sikertörténet a 19. századból: a Vasárnapi Újság

Literature

Andrea Borbás (lecturer)

20:28

25 February, 2022

Maróthy Szilvia

9 August, 2022

36

1.0
<iframe width="480" height="385" src="//videotorium.hu/en/embed/46442" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

Audio download