Ön jelenleg a(z) Magyar Tudományos Akadémia Könyvtára Videotorium aloldalát böngészi. A keresési találatok, illetve az aloldal minden felülete (Főoldal, Kategóriák, Csatornák, Élő közvetítések) kizárólag az intézményi aloldal tartalmait listázza. Amennyiben a Videotorium teljes archívumát kívánja elérni, kérjük navigáljon vissza a Videotorium főoldalára!

A kutatási adatok kezelésének FAIR alapelvei

198

A kutatási adatok kezelésének FAIR alapelvei


A kutatási adatok kezelésének legújabban alkalmazott szempontrendszerét a FAIR mozaikszóval jellemzik. Ezek az elvek segítik a kutatókat a tudásmegosztásban és tudományos kollaborációk kialakításában a digitális technológiák segítségével. Az Európai Unió ezt a szempontrendszert alkalmazza majd mint elvárást a Horizon Europe támogatási ciklus során. A meetup célja a FAIR irányelvek ismertetése mellett ezen elveken alapuló gyakorlati alkalmazások és jó gyakorlat bemutatása.

A rendezvény résztvevői körüljárják a FAIR alapelvek és elvárásrendszer tartalmi és formai vonásait. Foglalkozik azzal, hogy az egyéni kutatók, kutatócsoportok hogyan tudják majd ezeket az elveket a gyakorlati kutatási munkájuk során alkalmazni, betartani. Megbeszélésre kerül az, hogy milyen infrastruktúra szolgáltatási rendszer tudja majd támogatni a FAIR alapelvek betartását, betartatását.

A kutatási adatok tárolására szolgáló repozitóriumok, illetve az adatok kezelésére alkalmas infrastruktúrák esetében FAIR minősítési rendszer bevezetése van jelenleg napirenden európai szinten és többek között ez a hazai repozitóriumok esetében is aktuális feladat. A hazai FAIR minősítési rendszer megteremtése céljából a meetup során bemutatásra kerül a FAIR minősítések legjobb nemzetközi gyakorlati tapasztalatainak egy szelete.

A HRDA (Hungarian node of Research Data Alliance) és a HUNOR (Hungarian Open Repositories) szervezésében, az NKFI Hivatal szakmai támogatásával megvalósult meetup sorozat 2. része a kutatási adatok kezelésének kérdéseiről.

több kevesebb


A Hungarian Research Data Alliance (HRDA) webinárjai

Információs tudományok, Információ menedzsment

Holl András (előadó)

39:13

2020. május 26.

Bilicsi Erika

2020. június 11.

198
<iframe width="480" height="385" src="//mtak.videotorium.hu/hu/embed/38187" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

Audió letöltés

Csatolmány letöltés

meetup2_fair_slides.pdf