You are currently browsing the Videotorium site of the organization Hungarian Academy of Sciences Library. The content of the search results and listing pages of the site (Main page, Categories, Channels, Live events) are limited to this organization. In case you wish to browse the whole archive of Videotorium, please, navigate back to the main Videotorium site.

A kutatási adatok kezelésének FAIR alapelvei

200

A kutatási adatok kezelésének FAIR alapelvei


A kutatási adatok kezelésének legújabban alkalmazott szempontrendszerét a FAIR mozaikszóval jellemzik. Ezek az elvek segítik a kutatókat a tudásmegosztásban és tudományos kollaborációk kialakításában a digitális technológiák segítségével. Az Európai Unió ezt a szempontrendszert alkalmazza majd mint elvárást a Horizon Europe támogatási ciklus során. A meetup célja a FAIR irányelvek ismertetése mellett ezen elveken alapuló gyakorlati alkalmazások és jó gyakorlat bemutatása.

A rendezvény résztvevői körüljárják a FAIR alapelvek és elvárásrendszer tartalmi és formai vonásait. Foglalkozik azzal, hogy az egyéni kutatók, kutatócsoportok hogyan tudják majd ezeket az elveket a gyakorlati kutatási munkájuk során alkalmazni, betartani. Megbeszélésre kerül az, hogy milyen infrastruktúra szolgáltatási rendszer tudja majd támogatni a FAIR alapelvek betartását, betartatását.

A kutatási adatok tárolására szolgáló repozitóriumok, illetve az adatok kezelésére alkalmas infrastruktúrák esetében FAIR minősítési rendszer bevezetése van jelenleg napirenden európai szinten és többek között ez a hazai repozitóriumok esetében is aktuális feladat. A hazai FAIR minősítési rendszer megteremtése céljából a meetup során bemutatásra kerül a FAIR minősítések legjobb nemzetközi gyakorlati tapasztalatainak egy szelete.

A HRDA (Hungarian node of Research Data Alliance) és a HUNOR (Hungarian Open Repositories) szervezésében, az NKFI Hivatal szakmai támogatásával megvalósult meetup sorozat 2. része a kutatási adatok kezelésének kérdéseiről.

More Less


Webinars of Hungarian Research Data Alliance (HRDA)

Information science, Information management

András Holl (lecturer)

39:13

26 May, 2020

Erika Bilicsi

11 June, 2020

200
<iframe width="480" height="385" src="//mtak.videotorium.hu/en/embed/38187" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

Audio download

Attachment download

meetup2_fair_slides.pdf