A Csáky-Jósika házaspár kapcsolatai levelezésük tükrében

254

A Csáky-Jósika házaspár kapcsolatai levelezésük tükrében


Papp Klára (Debreceni Egyetem) előadása a 19. Szabolcs-szatmár-beregi Nemzetközi Levéltári Napokon Nyíregyházán.

Az előadás Csáky Rozália és Jósika János levelezését vizsgálja. A férj Jósika Antal kolozsi főispán fia, aki komoly politikai karriert futott be Erdélyben, míg végül főkormányszéki elnök lett. Felesége az erdélyi Csákyak leányágához tartozó Bethlen Rozália és a felvidéki ágból való Csáky János, szintén kolozsi főispán leánya volt. Őt felnőtt asszonyként jelentős újítások (cukormanufaktúra, óvodaalapítás stb.) támogatói, kezdeményezői között találjuk. 
Házasságuk a két fiatal szeretetén nyugodott, ám közeledésüket Bethlen Rozália kezdetben akadályozni igyekezett, majd a két család megegyezése után elfogadott. A házaspár levelezése alapján részleteiben rajzolódnak ki az első évek, hiszen mindketten gyakran írtak szüleiknek, testvéreiknek, s a távollétek idején egymásnak is. A gyermeknevelésen és a családi problémákon túl a 18. század végének, 19. század első évtizedeinek társas kapcsolatai is jól kirajzolódnak, s kapunk értékelhető jelzéseket a két ember jellemének formálódásáról is. Mivel ugyanazon időszakból az általuk és a nekik írott levelekkel is rendelkezünk, azonos események megítélését, értékelését van lehetőségünk értelmezni, ugyanakkor a levelezésből nyert értesülések szembesíthetőek a családi levéltárból származó egyéb iratokkal is.

More Less


19. Szabolcs-Szatmár-Beregi Nemzetközi Levéltári Napok

History, Modern history, Social history

Jósika János, Csáky Rozália, levelezés,

Dr. Klára Papp (lecturer)

30:35

27 September, 2012

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltára Magyar Nemzeti Levéltár

9 November, 2012

254
<iframe width="480" height="385" src="//videotorium.hu/en/embed/5514" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

Audio download