On-line tanulási környezetek használatának sajátosságai a felsőoktatásban

205

On-line tanulási környezetek használatának sajátosságai a felsőoktatásban


A felsőoktatásban ma már szinte természetesnek mondható, hogy léteznek olyan on-line tanulási környezetek, amelyek elsődleges célja a tanulási tevékenység segítése. Ezek oktatói és hallgatói használata még nem általános, de az elmúlt évek hétköznapi tapasztalatai, a felhasználók felől érkező elvárások, a megoldott problémák, a fejlesztési kísérletek, vagy akár a naplózott on-line tevékenységek rendszeres statisztikai elemzése már megfelelő alapot adhat a folyamatos fejlesztésre.

On-line tanulási környezetet létrehozni nagyon egyszerű, működtetni változó mértékben nehéz. Tartalommal és tevékenységgel feltölteni pedig bizonytalan pedagógiai feladat. Nincs két egyforma keretrendszer, hiszen még az azonos platformra épülő megoldások is már kezdettől fogva önálló életet élnek. A hétköznapok gyakorlatában az egyszerű dokumentumcserétől kezdve egészen az on-line kooperatív csoportmunkáig, egymástól igen eltérő felületekkel találkozhatunk. A legtöbb on-line felület elsősorban a hagyományos értelemben vett oktatói és hallgatói munka kiegészítésére, a tanulási tevékenység eredményesebbé tételére jön létre.

More Less


Agria Media 2008 and ICI-8 Information Technology and Education Technology Conference and Exhibition

Education, Computer-assisted education

oktatás, felsőoktatás, on-line tanulás, elektronikus tanulási környezet, informatika, e-learning, e-tanulás

Dr. János Ollé (lecturer)

10:38

27 October, 2008

Gábor Jakubik

6 December, 2010

205
<iframe width="480" height="385" src="//videotorium.hu/en/embed/2402" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>