Debreczeni Tamás hivatali levelezése

202

Debreczeni Tamás hivatali levelezése


Henzsel Ágota (Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltár) előadása a 19. Szabolcs-szatmár-beregi Nemzetközi Levéltári Napokon Nyíregyházán. 


Debreczeni Tamás a 17. század első felének fontos szereplője, aki 1632-ben lesz I. Rákóczi György erdélyi fejedelem magyarországi birtokainak vezető gazdasági tisztségviselője, prefektusa. Debreczeni Tamás nemcsak a hatalmas birtokkomplexum irányítását végzi, hanem különféle fejedelmi megbízásoknak is eleget tesz: közvetít, szervez, véleményez, tanácsot ad. Hivatali működéséről kiterjedt, a Magyar Országos Levéltárban őrzött levelezése tanúskodik, amelynek feltárása még folyamatban van. 
Az előadás Debreczeni Tamásnak 1633-ban I. Rákóczi György fejedelemhez írt leveleire támaszkodik. A Sárospatakról rendszeresen, hetente vagy még gyakrabban Gyulafehérvárra küldött beszámolók alapján kívánja felvázolni a prefektus tevékenységét. Az 1633-as év azért is érdekes lehet, mert ekkor bontakozik ki a prefektus „munkamódszere” és formálódik Debreczeni és Rákóczi „munkakapcsolata”.

több kevesebb


19. Szabolcs-Szatmár-Beregi Nemzetközi Levéltári Napok

Történelem, Újkori történelem, Politikatörténet

Debreczeni Tamás, levelezés

Henzsel Ágota (előadó)

18:21

2012. szeptember 27.

Magyar Nemzeti Levéltár Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltára

2012. november 9.

202
<iframe width="480" height="385" src="//videotorium.hu/hu/embed/5512" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

Audió letöltés