Elektronikus tananyagok a mozgókép- és médiaoktatásban

1872

Elektronikus tananyagok a mozgókép- és médiaoktatásban


A mozgóképkultúra és médiaismeret tantárgy hagyományai Magyarországon a 60-as évek közepére tekintenek vissza. Az elmúlt negyven évben a tantárgy nagy tartalmi és szemléleti változásokon ment keresztül. Folyamatos megújulása szükségszerű volt, hiszen a mediális kommunikáció területén ebben az időszakban több szakmai és pedagógiai paradigmaváltás zajlott le, és mindezt a tantárgy érzékenyen követte. Ma a mozgókép- és médiaoktatásról mint a közoktatás innovációs folyamatainak egyik vezető tantárgyáról beszélünk.

            Az előadás azt próbálja bemutatni, hogy a pedagógusok iskolai munkájuk során milyen elektronikus tananyagokat használhatnak. Közelebbről két olyan kiadványról lesz szó, amelyet az elmúlt években a tantárgy körül tevékenykedő fejlesztőcsoport tagjai dolgoztak ki.

            A Sulinet Digitális Tudásbázis részét képező Mozgóképkultúra és médiaismeret tananyag, illetve a A mozgóképkultúra és médiaismeret érettségire felkészítő programcsomag – 32 óra komplex óraterve didaktikai megformálásának elemzése a következő kérdésekre keresi a választ: Milyen mozgóképelméleti bázisra épülnek ezek a kiadványok? Az elektronikus megjelenítés milyen törvényszerűségeknek engedelmeskedik a tananyagok kialakításában? A kiadványok milyen módon használják ki a kereszthivatkozások nyújtotta lehetőségeket? A felhasználók milyen módozatokban alkalmazhatják az anyagokat? Az anyagok hogyan nyújtanak segítséget ahhoz, hogy a felhasználók a saját igényeikhez alakítsák őket a munkájuk során?

            Az előadás témája összefoglalva: a digitális tudásbázisok szerepe a mozgókép- és médiaoktatásban. 

több kevesebb


Agria Média 2008 és ICI-8 Információtechnikai és Oktatástechnológiai Konferencia és Kiállítás

Oktatás, Számítógéppel támogatott oktatás, Oktatási multimédia

elektronikus tananyag, oktatás, elektrinikus tanulási környezet, mozgóképkultúra, médiaismeret,

Szíjártó Imre (előadó)

17:43

2008. október 27.

Jakubik Gábor

2010. december 6.

1872
<iframe width="480" height="385" src="//videotorium.hu/hu/embed/2409" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>