Hu Jiang: A Shanghai Nemzeti Múzeum alapvető értékeinek digitalizálása

149

Hu Jiang: A Shanghai Nemzeti Múzeum alapvető értékeinek digitalizálása


A Sanghai Nemzeti Múzeum az első Információs és adatközpont Kínában, házigazdája volt a 2010-es világkiállításnak, az ICOM 22. és 25. közgyűlésének, valamint a különösen sikeres AVICOM közgyűlésnek. Ezek az események is szimbolizálják a Shanghai Nemzeti Múzeumban végbement infokommunikációs és digitalizálási fejlődést. A fejlődés három fő korszakon ment keresztül: az érintőképernyő, mint kiegészítő bemutató mód korszakán, a rákövetkező adatbázisok korán, majd a hálózat, a honlap és interaktív kijelzők korszakán, végül belépett a látvány-mód (Scene-mode), a több-szemszögű bemutatás és a nemzetközi kreatív együttműködés korszakába. Mindegyik mérföldkő jelentőségű korszak alapvető értékeket hordozott és hatást gyakorolt a kínai múzeumok digitalizálás-fejlesztési folyamataira. 
A Shanghai Múzeum következő fejlesztési irányát az erőforrás-megosztás, a szabványosítás, a kiállítások digitalizálása, a látvány- és multi-perspektivikus bemutatók, valamint az internalizálás irányába jelölte ki.
A múzeum fejlődési korszakai: 
•	Az érintőképernyő, mint kiegészítő bemutatási mód: a Shanghai Múzeum digitalizációs „felvilágosodás” korszaka (1984-1998)
•	Honlap, adatbázis és digitális alapú kreativitás: a Shanghai Múzeum sokoldalú fejlesztési időszaka (1999-2009)
•	Látvány és a multi-perspektivikus bemutatók: a Shanghai Múzeum „klasszikus” korszaka az EXPO jegyében (2010-2012) 
•	Intelligens Internet: a Shanghai Múzeum új fejlesztési korszaka (2012 után)

több kevesebb


Kultúrpolitika, Kulturális örökség, Muzeológia, Műalkotások, Kulturális örökség kutatása, Mozdítható örökség

múzeum, MUZEUM@DIGIT, kultúra

26:21

2015. november 4.

Szabó Dóra

2016. március 9.

149
<iframe width="480" height="385" src="//videotorium.hu/hu/embed/12652" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

Audió letöltés