Jánosi Imre (ELTE TTK, Komplex Rendszerek Fizikája Tanszék): Egy hétköznapi jelenség rejtélyes háttere: hogyan keletkeznek a villámok?

1243

Jánosi Imre (ELTE TTK, Komplex Rendszerek Fizikája Tanszék): Egy hétköznapi jelenség rejtélyes háttere: hogyan keletkeznek a villámok?


Mindennapos tapasztalatunk, hogy különösen a heves nyári zivatarok erős égdörgéssel és villámokkal érkeznek. Ha pontos meteorológiai méréseket végzünk, kiderül, hogy nagyon hasonló időjárási körülmények esetén is a villámlás gyakorisága rendkívül eltérő, akár százszoros eltérés észlelhető a villám-aktivitás tekintetében. A légkör-tudomány máig megválaszolatlan kérdése, hogy valójában mi váltja ki a villámokhoz vezető kisülést. Számos hipotézis létezik a lehetséges magyarázatra, kezdve a légköri szennyezések jelenlététől egészen a kozmikus sugárzás meghatározó szerepéig. Az előadásban áttekintjük a villámokkal kapcsolatos alapvető ismereteket, a mérési eredményekből következő magyarázat-kísérleteket, de kétség sem fér ahhoz, hogy a címben vázolt kérdésre nem tudunk megnyugtató válasz adni. 
További infó: http://atomcsill.elte.hu/program/kivonat/2014-2015/4 

több kevesebb


Atomcsill -- az Atomoktól a Csillagokig, 2014-2015 tanév, Atomcsill -- az Atomoktól a Csillagokig

Geofizika, Meteorológia, Fizika, Környezeti fizika, Légkörfizika (Klímaváltozás)

Atomcsill, ELTE TTK, fizika, Jánosi Imre, villámok, zivatarfelhők, geofizikai modellek

Jánosi Imre (előadó)

48:12

2014. október 16.

Dr. Király Andrea

2016. február 29.

1243

Audió letöltés