Dr. Kelemen Csaba - Nemzeti Infokommunikációs Stratégia, Fejlesztési lehetőségek 2014-2020

312

Dr. Kelemen Csaba - Nemzeti Infokommunikációs Stratégia, Fejlesztési lehetőségek 2014-2020


A kormány a hazai infokommunikációs ágazatot és az abban rejlő gazdasági és társadalmi fejlődési lehetőségeket kiemelt jelentőségűnek tartja, elismeri az állami ösztönzés fontosságát. A kormány által elfogadott Nemzeti Infokommunikációs Stratégia a digitális infrastruktúra, kompetencia, gazdaság és állam területére fókuszálva fogalmazza meg a 2014-2020 közötti időszak elsődleges célkitűzéseit. A stratégia alapján a kormány legfőbb céljai közé tartozik a megfelelő digitális infrastruktúra megteremtése. A digitális kompetenciák terén a legfontosabb feladat az állampolgárok, a vállalkozások és a közigazgatásban dolgozók digitális képességeinek fejlesztése. A digitális állam megteremtésének eszközei a megfelelő infokommunikációs háttér biztosítása és az állampolgárok életminőségét növelő e-szolgáltatások fejlesztése.

Hazánk a Strukturális Alapok és a Kohéziós Alap forrásaiból közel  7500 milliárd forint támogatásra számíthat a következő hét évben. A források közel 60 százaléka közvetlen gazdaságfejlesztési célokat szolgál. A három gazdaságfejlesztési operatív program, melynek felelőse a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM): Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP), Terület– és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) és Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP). A legnagyobb hazai OP a 2014 és 2020 közötti időszakban a GINOP, amely több mint 2500 milliárd forintos forráskerettel rendelkezik, a TOP keretében a megyei és kistérségi szintű, valamint a megyei jogú városokat érintő komplex fejlesztési programok valósulnak meg, míg a VEKOP hazánk legfejlettebb régiójának fejlesztéseire allokál forrásokat. Az előadás a három NGM által tervezett operatív program bemutatására fókuszál.

More Less


Documentation, Information management, Museology, Digital content

MUZEUM@DIGIT, konferencia, infokommunikáció

38:24

5 November, 2014

Országos Muzeológiai Módszertani és Információs Központ

27 February, 2015

312
<iframe width="480" height="385" src="//videotorium.hu/en/embed/9865" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

Audio download