Kaffka Margit és a Vasárnapi Ujság kapcsolata

30

Kaffka Margit és a Vasárnapi Ujság kapcsolata


Előadásomban Kaffka Margit és a Vasárnapi Ujság kapcsolatát vizsgálom meg. Kaffkának a Nyugat indulása előtt, illetve megjelenése után is, a Nyugat mellett fontos szellemi bázisa volt alap, hiszen Kaffka 1906-tól publikált a hetilapban több-kevesebb rendszerességgel. Publikált többek között a rövid életű Figyelőben, Szerdában, a Jövendőben, valamint A Hétben, a Budapesti Naplóban is, de a Nyugat mellett a legszorosabb kapcsolata a Vasárnapi Ujsággal volt, ezt a lapban való megjelenései és a lap Kaffka-recepciótörténete is alátámaszthatja.
Megjelentek a lapban elbeszélései, versei és két regénye a Színek és évek (1911) és az Állomások (1914), mindkettő folytatásokban. A regények megjelenésének közvetlen körülményeire is kitérve, megvizsgálom, hogy a korabeli olvasóközönség recepcióját hogyan, miként irányította, irányíthatta ez a megjelenési forma és a lapkontextusa.

More Less


Egy lapkiadási sikertörténet a 19. századból: a Vasárnapi Újság

Literature

Zsuzsa Horváth (lecturer)

20:14

25 February, 2022

Maróthy Szilvia

9 August, 2022

30
<iframe width="480" height="385" src="//videotorium.hu/en/embed/46451" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

Audio download