K2 - Drótos László: Webes tartalmak digitális megőrzése

491

K2 - Drótos László: Webes tartalmak digitális megőrzése


Digitális kultúránk jelentős része a weben jelenik meg és bár elképesztő ütemben bővül ez a tartalom, nagyon gyorsan pusztul vagy változik is. Magyarországon - sok más országtól eltérően - mind ez ideig nem volt olyan archívum, amely felvállalta volna a nyilvános weboldalak vagy teljes webhelyek rendszeres mentését, kutathatóvá tételét és hosszú távú megőrzését a jövő számára. 2017 elején az OSZK-ban elindult egy pilot projekt egy üzemszerűen működtethető magyar webarchívum feltételeinek megteremtésére. Az előadás bemutatja ezeknek a munkálatoknak a jelenlegi állását és kitér arra is, hogy más közgyűjtemények hogyan tudnának bekapcsolódni a válogatási, archiválási, minőségellenőrzési és metaadatolási feladatokba.

Az előadás 2018. október 10-én a Digitális tartalom, digitális szolgáltatás - K2 továbbképzési sorozat keretében az „Born digital” és a könyvtárak című szakmai műhelynapon hangzott el, melyet a Könyvtári Intézet szervezett.

More Less


Digitális tartalom, digitális szolgáltatás - K2 továbbképzési sorozat, „Born digital” és a könyvtárak

Library science

21:06

10 October, 2018

K2 Kísérleti műhely

17 October, 2018

491
<iframe width="480" height="385" src="//videotorium.hu/en/embed/28377" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>