ProQuest Könyvprezentáció

128

ProQuest Könyvprezentáció


A wikipédia szerint: „Az e-könyv (angolul e-book) az elektronikus formában létrehozott és terjesztett szöveget és egyes esetekben képet tartalmazó fájl, amely digitális megfelelője a nyomtatott könyvnek.”

A ProQuest Ebook Central felhasználóbarát e-könyv platformján több mint egymillió e-könyvet tesz elérhetővé 1,200 kiadótól.

Az elektronikus könyvek többszörös előnyt jelentenek a könyvtáraknak, hiszen a fizikai példánnyal ellentétben nem vesznek el, mindig visszakerülnek és nem rongálódnak a példányok sem. Használatukat rendszeres statisztikák mutatják.

A felhasználóknak az egyszerű alkalmazás mellett – hiszen bármilyen eszközön elérhetőek, számítógépektől, laptól kezdve többféle mobil eszközig – az elektronikus források egyéb előnyét is biztosítják: az e-könyvek böngészhetőek, kereshetőek, a megfelelő rész másolható, idézhető, azaz adatbázishoz hasonló könnyedséggel használható.

A ProQuest a könyvtáraknak a következő beszerzési lehetőségeket biztosítja: 

Előfizetések: multidiszciplináris vagy tudományterületi, a ProQuest által összeállított csomagok, több ezer, tízezerrel címmel, korlátlan eléréssel.
Felhasználói igényen alapuló vásárlás (Demand Driven Acquistion): a könyvtár határozza meg milyen feltételeknek megfelelő e-könyveket lássanak a felhasználók böngészésre, olvasásra. A vásárlás aktív használattal történik – az automatikus vásárlást a könyvtáros felülbírálhatja.
Rövidtávú kölcsönzés (Short Term Loan) : a könyvtár a felhasználói igényeken alapuló vásárlás esetén a ProQuesttől meghatározott időtartamra kölcsönzi az e-könyveket.
Elérésből birtoklás (Access to own): a felhasználói vásárlás azon módja, amikor meghatározott számú rövidtávú kölcsönzés után automatikusan a könyvtáré lesz az e-könyv, a rövidtávú kölcsönzés díjai teszik ki a vételárat.
Bizonyítékon alapuló vásárlás (Evidence based Acquisition): a könyvtár egy bizonyos összeget előre a szolgáltató számára rendelkezésre bocsát, és ezért meghatározott csomagokat korlátozás nélkül ér el bizonyos ideig. Az időszak végén a használati statisztika segít a címek meghatározásában.
Cím szerinti vásárlás: a könyvtár határozza meg melyik művet vásárolja meg. Az ár az egyidejű felhasználói számtól függ, ez lehet 1, 3 korlátlan, vagy a kreditmodellünk, a nonlinear lending.
A ProQuest minden esetben elérhetővé teszi a MARC rekordokat.  

More Less


ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár, Hagyományok és kihívások VII.

Library science

Éva Czeglédi (lecturer)

17:38

30 August, 2018

Garamvölgyi László

27 September, 2018

128
<iframe width="480" height="385" src="//videotorium.hu/en/embed/26097" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>