Szászi József: Fejér megye települési címerei

692

Szászi József: Fejér megye települési címerei


A települési címerek kialakulása és szabályai. A címer részei: a címerpajzs (pajzsformák) és a címer külső díszei (oromdísz, vagy sisakdísz, pajzstartók, növényi koszorúk, címer alatti szalag). Címerképek (pl. valóságos és képzeletbeli élőlények, természeti képződmények, ember alkotta tárgyak).
A települési címerek reneszánsza: az 1949-es kommunista hatalomátvételt követően betiltották a települési címereket, majd a rendszerváltást követően hazánkban újra megszülettek a települések „régi-új címerei”. 
Az előadó 1994-2003 között 22 településnek alkothatta meg a címerét.  A Szárliget (a huszonharmadik) település az óta Komárom – Esztergom megyéhez tartozik. Valamint visszarajzolta Alap címerét a község eredeti viaszpecsét lenyomata alapján.  Szászi József által alkotott fejér megyei címerek: Alsószentiván, Bakonykúti, Balinka, Bodmér Csókakő, Csór, Fehérvárcsurgó, Igar, Iszkaszentgyörgy, Isztimér, Kőszárhegy, Lovasberény, Nadap, Nádasdladány, Nagyveleg, Pákozd, Pátka, Sáregeres, Sukoró, Vereb, Zámoly és Zichyújfalú. 
Néhány további, pozitív példa a Fejér megyei települési címerek közül.

More Less


Heraldry, Environmental science

Heraldika,Fejér,Címerek,Kalandozás

Zoltán Szászi (editor)
Áron Szászi (editor)
József Szászi (lecturer)

57:54

12 April, 2017

Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola Sulinet Multimédia

12 April, 2017

692
<iframe width="480" height="385" src="//videotorium.hu/en/embed/16180" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

Audio download