Sz. Fejes Ildikó - MuseuMap. Az első hazai múzeumi aggregációs szolgáltatás

241

Sz. Fejes Ildikó - MuseuMap. Az első hazai múzeumi aggregációs szolgáltatás


A múzeumokban található kulturális javak digitalizálása és az adatok közzététele tekintetében az intézmények lépéskényszerben vannak a digitális kor társadalmi elvárásainak növekvő nyomására. A MNM OMMIK célja, hogy (múzeumi) ágazati aggregációs szolgáltatásának elindításával segítse a múzeumokban keletkezett digitális műtárgyadatok mind szélesebb körben történő on-line megjelenését. Az aggregációs szolgáltatás beindítását egy pilot projekt előzte meg, melynek folyamán kidolgoztuk és teszteltük az összes szolgáltatási szint működési modelljét a technikai– és a csatlakozó tartalomszolgáltató partnerekkel együtt. A pilot folyamán lehetőség nyílt arra, hogy az aggregáció működési modelljét teszteljük, azonosítsuk az adattartalmi és technikai oldalról felmerülő problémákat, valamint meghatározzuk a folyamatokat és a munkafázisokat. 
Az aggregációs szolgáltatást a MuseuMap portálon egy közös felületen keresztül érik el a felhasználók, ahol kereshetnek a partner intézmények műtárgyai között, megoszthatják kedvenceiket a közösségi médiában, virtuális kiállításokat hozhatnak létre, valamint tájékozódhatnak a múzeumok programjairól is. Mindemellett az aggregációs adatbázisba feltöltött adatok egyből automatikusan felkerülnek és kereshetővé válnak az EUROPEANA portálon is, az Europeana Inside projekt eredményeképpen. Mindezzel lehetőség nyílik a magyarországi muzeális intézmények koncentrált, a felhasználói igényeket kiszolgáló, egy helyen kereshető online hazai megjelenésére, valamint az európai felületen a kereshető magyar műtárgyadatok számának szignifikáns növekedésére.

More Less


Documentation, Data management, Museology

MUZEUM@DIGIT, konferencia, aggregáció

23:39

5 November, 2014

Dóra Szabó

27 February, 2015

241
<iframe width="480" height="385" src="//videotorium.hu/en/embed/9869" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

Audio download