Ön jelenleg a(z) Mindentudás Egyeteme Videotorium aloldalát böngészi. A keresési találatok, illetve az aloldal minden felülete (Főoldal, Kategóriák, Csatornák, Élő közvetítések) kizárólag az intézményi aloldal tartalmait listázza. Amennyiben a Videotorium teljes archívumát kívánja elérni, kérjük navigáljon vissza a Videotorium főoldalára!

A humán szem receptor funkciója

718

A humán szem receptor funkciója


A látás során alapvetően három egymást követő esemény zajlik a szemben illetve az agyban. A külvilág tárgyait a szem optikai rendszere leképezi - ez a szem kamera funkciója, ezt követően a szem rögzíti a képet a retinán - a szem "filmjén", ez a szem fényérzékelő funkciója, végül elsősorban az agy a rögzített képet előhívja  - ez a látórendszer kép megjelenítő funkciója. Ezen az előadáson a szem receptorfunkciójáról lesz szó, vagyis arról a folyamatról, aminek révén a szem detektálja a fényjeleket. A fényjelek rögzítésére a szem ideghártyája, a retina szolgál. A retinában elhelyezkedő fotoreceptor sejtek felelősek a fényimpulzusok detektálásáért. E fényérzékelő sejtek működési mechanizmusát beszéljük meg részletesen.

több kevesebb


Mindentudás Egyeteme

Orvostudomány, Szemészet

Mindentudás Egyeteme Nyílt Archívum

Dr. Ivanics Tamás (előadó)

28:18

2011. május 24.

Bilicsi Erika

2014. augusztus 19.

718
<iframe width="480" height="385" src="//mindentudas.videotorium.hu/hu/embed/9007" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

Audió letöltés