Ön jelenleg a(z) Mindentudás Egyeteme Videotorium aloldalát böngészi. A keresési találatok, illetve az aloldal minden felülete (Főoldal, Kategóriák, Csatornák, Élő közvetítések) kizárólag az intézményi aloldal tartalmait listázza. Amennyiben a Videotorium teljes archívumát kívánja elérni, kérjük navigáljon vissza a Videotorium főoldalára!

Boszorkányok, bűnbakok: hogyan működik a vádaskodás logikája?

1812

Boszorkányok, bűnbakok: hogyan működik a vádaskodás logikája?


Koholt, mai szemmel képtelennek tűnő vádak alapján évszázadokon át tízezreket égettek el máglyán, miután szörnyű kínvallatással kényszerítették őket, hogy "bevallják" ördöggel kötött szövetségüket. Az emberi élet balszerencséinek ártó varázslattal, boszorkánysággal történő magyarázata a történelem előtti időkbe nyúlik vissza s helyenként egész napjainkig tovább él, de csak néhány válságos korszakban lett az efféle vádaskodásból tömeges, pánikszerű üldözés. Hogyan lett a késő középkorban és a kora újkorban a boszorkány figurája a legtöbbet hibáztatott bűnbak?

több kevesebb


Mindentudás Egyeteme

Történelem, Vallástörténet, Középkori történelem

tudósok előadásai

Dr. Klaniczay Gábor - (előadó)
Dr. Fábri György (előadó)
Pócs Éva (előadó)

41:56

2006. április 10.

Marianna Nagy

2014. május 14.

1812
<iframe width="480" height="385" src="//mindentudas.videotorium.hu/hu/embed/8351" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

Audió letöltés