Ön jelenleg a(z) Mindentudás Egyeteme Videotorium aloldalát böngészi. A keresési találatok, illetve az aloldal minden felülete (Főoldal, Kategóriák, Csatornák, Élő közvetítések) kizárólag az intézményi aloldal tartalmait listázza. Amennyiben a Videotorium teljes archívumát kívánja elérni, kérjük navigáljon vissza a Videotorium főoldalára!

Liszt Ferenc – a médium és a média

3930

Liszt Ferenc – a médium és a média


Az élő zongorajátékkal is illusztrált előadás a zenetörténet egyik legnagyobb egyéniségét, Liszt Ferencet idézi meg. A gondolatmenet középpontjában a nagy h-moll szonáta elemzése áll, amelyet a művész önarcképének tekinthetünk. A vizsgálódás révén feltárulnak az érzéki és a szellemi, a testi és a spirituális romantikus szélsőségei ezek megvilágítják a zenész magánéletének, társadalmi szerepvállalásának és személyes vívódásainak sok aspektusát. Kiderül, hogy Liszt úgy használta a zongorát, mint univerzális zenei médiumot, amelynek nyelvén a vokális, a kamara- és a szimfonikus zene is megszólaltatható.

több kevesebb


Mindentudás Egyeteme

Művészet, Zene, Zenetudomány, Zenetörténet

tudósok előadásai

Vásáry Tamás (előadó)

1:28:12

2005. december 19.

Marianna Nagy

2014. május 14.

3930
<iframe width="480" height="385" src="//mindentudas.videotorium.hu/hu/embed/8325" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

Audió letöltés