Ön jelenleg a(z) Mindentudás Egyeteme Videotorium aloldalát böngészi. A keresési találatok, illetve az aloldal minden felülete (Főoldal, Kategóriák, Csatornák, Élő közvetítések) kizárólag az intézményi aloldal tartalmait listázza. Amennyiben a Videotorium teljes archívumát kívánja elérni, kérjük navigáljon vissza a Videotorium főoldalára!

A néphagyomány értékei napjaink kultúrájában

1110

A néphagyomány értékei napjaink kultúrájában


Az önálló tudományként egyetemi tanszékkel rendelkező diszciplínák közül a néprajz elismerése és értékelése a legvitatottabb, pedig az idegen népek sajátságainak feljegyzése az ókorra nyúlik vissza. Magyarországon a legendák szerint már Szent Gellért is érdeklődéssel fordult a népi kultúra felé. A néprajz a 19-20. század fordulóján jelent meg a magyar egyetemeken. E tudományág létjogosultságát gyakran megkérdőjelezik, avíttnak vagy éppen nacionalistának tartják. Az előadás ezekre a vádakra is megpróbál válaszolni, miközben felvázolja a néprajztudomány történetét, és bemutatja, hogy a múlt szokásainak ismerete hogyan adhat választ a jelen dilemmáira.

több kevesebb


Mindentudás Egyeteme

Kulturális antropológia, Néprajz

tudósok előadásai

Andrásfalvy Bertalan (előadó)

59:19

2002. december 23.

Marianna Nagy

2014. május 7.

1110
<iframe width="480" height="385" src="//mindentudas.videotorium.hu/hu/embed/8188" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

Audió letöltés