Az időjárás előrejelzés története, mai helyzete és várható feladatai változó éghajlati viszonyok között

1490

Az időjárás előrejelzés története, mai helyzete és várható feladatai változó éghajlati viszonyok között


Az emberiség vágya és törekvése a természet, s ezen belül az időjárás folyamatainak megismerésére, évezredekre nyúlik vissza. Mindennapjaink munkája, gyakran szórakozása, olykor a vagyoni biztonságunk, sőt akár az életünk is szorosan függ az időjárástól. A meteorológia fogalmát már az ókori görög kultúra virágzásának időszakában is ismerték, maga a szó is görög eredetű, jelentése: légkörtan.

A bennünket körülvevő légkör tulajdonságait megjelenítő meteorológiai (fizikai) paramétereket azonban (mint a légnyomás, hőmérséklet, nedvesség stb.) csak az elmúlt évezred közepe táján fogalmazta meg a tudomány. Ezt követte e légköri jellemzők mérésére szolgáló első eszközök, műszerek kifejlesztése (hőmérő, barométer, napfénytartam-mérő, szélmérő, stb.). E műszerek segítségével megkezdődtek és rohamosan elterjedtek a rendszeres mérések és megfigyelések. Az adatok birtokában pedig beindult a légkör, s ezen belül az időjárás fizikai törvényszerűségeinek fokozatos felfedezése.

Az időjárás a mindennapi életünket befolyásoló környezet szerves része, jövőbeni alakulásának ismerete, azaz előrejelzése az ember évezredes vágya. Az időjárás-előrejelzés igazi tudománnyá azonban csak az elmúlt százötven évben vált. Az előadás felvillantja e fejlődés mérföldköveit, amelyek mind kapcsolódnak a tudomány és a technika, különösképp a méréstechnika, a távközlés, a távérzékelés, az űrkutatás és döntően a számítástechnika másfél százados eredményeihez. Az előadás célja megismertetni az érdeklődőt az időjárás-előrejelző munka mai helyzetével is, bemutatni e globális tevékenység aktuális technikai és tudományos szakmai hátterét, s ezzel növelni a hallgatóság körében - a társadalmi és gazdasági élet csaknem minden területén egyre nélkülözhetetlenebb - időjárás-jelentések hitelét.

Végül az előadás foglalkozik a globális éghajlatváltozás aktuális kérdéseivel, azaz az időjárás-előrejelzések várható növekvő szerepével, a változó éghajlati viszonyok között.

több kevesebb


Tudományos Szieszta

Meteorológia, Éghajlattan, Klímaváltozás, Klímaváltozás hatása (Klímaváltozás)

meteorológia, időjárás-előrejelzés, éghajlatváltozás,

Vissy Károly (előadó)

58:24

2009. október 15.

Vida Gábor

2010. december 6.

1490
<iframe width="480" height="385" src="//videotorium.hu/hu/embed/2417" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>