Ön jelenleg a(z) Magyar Tudományos Akadémia Videotorium aloldalát böngészi. A keresési találatok, illetve az aloldal minden felülete (Főoldal, Kategóriák, Csatornák, Élő közvetítések) kizárólag az intézményi aloldal tartalmait listázza. Amennyiben a Videotorium teljes archívumát kívánja elérni, kérjük navigáljon vissza a Videotorium főoldalára!

Mogi Robi, a hűséges társ

1094

Mogi Robi, a hűséges társ


Vajon lehetnek-e emberi érzései egy mesterséges lénynek? Erre a kérdésre teljesen eltérő válaszok születtek, írók és kutatók tollából egyaránt: a bádogembertől - aki szívet kapott - a gonosz oldalon álló Terminátorig, amelyet ugyan átprogramoztak a jó oldalra, de ettől még nem lettek érzései. Mit mond erről a tudomány? Próbáljunk az emberi érzéseknél egy kicsit egyszerűbb eseteket is vizsgálni.Az etológusok azt mondják, hogy az állatok viselkedése nem teljesen véletlenszerűen alakult ki az evolúció során, mindig megtalálhatók a konkrét túlélési célok. Az etológusok által megfigyelt viselkedésformák sokszor rendszerezhetők, és így már csak egy lépés a programozásuk és beépítésük robotokba.

A MOGI Robi egy ilyen kutatás eredménye. Az etológusok megfigyelték a kutyák kötődését a gazdájukhoz, viselkedésüket az informatikusok algoritmizálták és programozták, majd a mérnökök megépítettek egy robot lényt, aminek néhány viselkedéseleme hasonlít a kutyáéhoz. MOGI Robinak nincsenek érzései, de úgy tud mozogni, labdát visszahozni, hogy bennünk azt az érzést kelti: a robotkutya kötődik hozzánk.

több kevesebb


A Magyar Tudomány Ünnepe, A Magyar Tudomány Ünnepe 2010, Magyar Tudomány Ünnepe 2010, Diákok az Akadémián

Mesterséges intelligencia, Robotika

Korondi Péter (előadó)
Kovács Bence (szerző)
Miklósi Ádám (előadó)
Száyer Géza (szerző)
Varga Balázs (szerző)

1:19:35

2010. november 4.

Főosztály Kommunikációs

2010. november 17.

1094
<iframe width="480" height="385" src="//mta.videotorium.hu/hu/embed/2248" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>