Ön jelenleg a(z) Magyar Tudományos Akadémia Videotorium aloldalát böngészi. A keresési találatok, illetve az aloldal minden felülete (Főoldal, Kategóriák, Csatornák, Élő közvetítések) kizárólag az intézményi aloldal tartalmait listázza. Amennyiben a Videotorium teljes archívumát kívánja elérni, kérjük navigáljon vissza a Videotorium főoldalára!

Baráti hálózatoktól a sikeres élethez szükséges kapcsolati hálókig

1081

Baráti hálózatoktól a sikeres élethez szükséges kapcsolati hálókig


Mi a hasonlóság egy fiatalokból álló társaság és a sejtjeikben dolgozó fehérjék, valamint fehérjéket alkotó aminósavak között - egyebek mellett erre a kérdésre is válaszol Csermely Péter biokémikus, hálózatkutató, aki a középiskolás kutató diákból tudóssá lett Kovács Istvánnal és Iglói Ferenccel tart előadást.

A hálózatok alapvető közös vonása, hogy sűrűbben összekötött csoportokból állnak. „Az ilyen baráti társaságok, vagy éppen gyakorta együtt vásárolt termékek automatikus azonosítása a hálózatkutatás egyik központi problémája" - mondják a kutatók, akik ugyanakkor azt is elismerik: bár a tudósok a módszerek százait bevetették már, a csoportkeresési problémára máig sem sikerült igazán jó megoldást találni. Miközben az előadás hallgatói szembesülhetnek a kutatók legkomolyabb nehézségével, egy megdöbbentő megoldás lehetőségét is megismerhetik. Zárásként pedig Csermely Pétertől azt is megtudhatják, hogy milyen baráti hálózatok vezethetnek mindenkit tovább egy sikeres élethez.

több kevesebb


A Magyar Tudomány Ünnepe, A Magyar Tudomány Ünnepe 2010, Magyar Tudomány Ünnepe 2010, Diákok az Akadémián

Szociológia

háló, kapcsolati háló, hálózat

Csermely Péter (előadó)
Iglói Ferenc (előadó)
Kovács István (előadó)

1:24:08

2010. november 3.

Főosztály Kommunikációs

2010. november 17.

1081

5.0
<iframe width="480" height="385" src="//mta.videotorium.hu/hu/embed/2247" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>