Ön jelenleg a(z) Magyar Tudományos Akadémia Videotorium aloldalát böngészi. A keresési találatok, illetve az aloldal minden felülete (Főoldal, Kategóriák, Csatornák, Élő közvetítések) kizárólag az intézményi aloldal tartalmait listázza. Amennyiben a Videotorium teljes archívumát kívánja elérni, kérjük navigáljon vissza a Videotorium főoldalára!

A királynő és a szolgálóleány

1467

A királynő és a szolgálóleány


,,A matematika a tudományok királynője és szolgálóleánya." Mit jelentett ez az évezredek során, és mit jelent ma?  Lehetnek-e érvényesek ma is azok a paradigmák, amelyeket két és fél évezrede alakítottak ki az ókor nagyjai: Püthagorász, Thalész vagy Euklidész? Mi a matematika fejlődésének fő hajtóereje: belső logikája, vagy széleskörű alkalmazásai? Eszközöket alkot-e a matematikus, vagy a természet és gondolkodás meglévő törvényeit fedezi fel? Ezekre a kérdésekre régóta és sokan keresik a választ, és én sem tudok olyan feleletet adni, amit akárcsak a saját gondolkodásomban teljesnek tekintenék. Csak arra tudok vállalkozni, hogy a matematika alkalmazásainak és mai kihívásainak néhány példáján keresztül bemutassam, hogy milyen változatos a matematikai tevékenység: néha az alkalmazások adják a fő hajtóerőt, például a fizika a 17.-18- században, vagy az informatika az elmúlt évtizedekben. Néha belső logikája kényszeríti a matematikát olyan fejlődésre, ami aztán megdöbbentő módon készen áll a más tudományokban való alkalmazásokra, mint például Bolyai és Lobacsevszkij nem-euklidészi geometriája, ami a görbült terek Riemann-féle elméletén keresztül a relativitáselmélethez vezetett. Napjaink nagy kihívása a nagy rendszerek és hálózatok megértése, amiben a matematika sok, korábban távolinak tekintett ága kapcsolódik össze". (Lovász László)

több kevesebb


A Magyar Tudomány Ünnepe, A Magyar Tudomány Ünnepe 2010, Magyar Tudomány Ünnepe 2010, Plenáris előadások

Lovász László (előadó)

1:06:19

2010. november 3.

Főosztály Kommunikációs

2010. november 17.

1467
<iframe width="480" height="385" src="//mta.videotorium.hu/hu/embed/2239" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>