Ön jelenleg a(z) Széchenyi István Egyetem Videotorium aloldalát böngészi. A keresési találatok, illetve az aloldal minden felülete (Főoldal, Kategóriák, Csatornák, Élő közvetítések) kizárólag az intézményi aloldal tartalmait listázza. Amennyiben a Videotorium teljes archívumát kívánja elérni, kérjük navigáljon vissza a Videotorium főoldalára!

Intelligens számítási rendszerek II.

2176

Intelligens számítási rendszerek II.


A mindenki által jól ismert számítógépek működésének alapelve a már ókortól ismert arisztotelészi logika, melyet George Boole a XIX. században szigorú matematikai elmélettel fejlesztett. Elég nagy számban vannak olyan mindennapi, és műszaki problémák is, melyek ezzel a logikával csak igen nehézkesen írhatók le, mint, ahogy erre az ismert Poincarre-féle "Homokkupac paradoxon" is rámutat. Az előadás bemutatja e problémát es javasol egy megoldást, a fuzzy logika bevezetését, amelyik az arisztotelészinél jóval általánosabb, de így kissé bonyolultabb is. Rövid áttekintést adunk a mindennapi életben (háztartási gépek, vasúti és autó-közlekedés, szórakoztató elektronika, stb. területén) széles körben elterjedt fuzzy megoldásokról. Az előadás következő része az  emberek, illetve emberek és robotok, vagy csak robotok közötti fuzzy alapú tömör kommunikáció lényegét mutatja be, egy klasszikus japán példából kiindulva, majd a fuzzy elmélet alapján álló modellezési technikát, végül a Széchenyi István Egyetemen korábbi japán és ausztrál együttműködésekre alapozva jelenleg folyó intelligens mobil robotok kommunikációját és kooperációját mutatjuk be. Utóbbit néhány rövid video és animáció is illusztrálni fogja.

több kevesebb


Tudomány Győrben Mindenkinek, Széchenyi Tudományos Est

Mesterséges intelligencia, Számítási rendszerek, Műszaki tudományok

fuzzy rendszerek, intelligens rendszerek

Prof. Kóczy T. László (előadó)

1:07:49

2010. szeptember 8.

Szűr Gábor

2010. október 6.

2176

4.0
<iframe width="480" height="385" src="//sze-gyor.videotorium.hu/hu/embed/2054" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

Csatolmány letöltés

Prof_Kóczy_L.pdf