Ön jelenleg a(z) Magyar Tudományos Akadémia Videotorium aloldalát böngészi. A keresési találatok, illetve az aloldal minden felülete (Főoldal, Kategóriák, Csatornák, Élő közvetítések) kizárólag az intézményi aloldal tartalmait listázza. Amennyiben a Videotorium teljes archívumát kívánja elérni, kérjük navigáljon vissza a Videotorium főoldalára!

Az isten-részecske

17108

Az isten-részecske


A gazdag képvilággal szemléltetett előadás az ismert elemi részecskék különleges tulajdonságait a diákok, és nem a részecskefizikában alkalmazott matematika nyelvén mutatja be. A résztvevők a közöttük megfejtett kapcsolatokról és a kutatás eszközeiről tanulhatnak. Meggyőződhetnek róla, hogy az apró lövedékeknek gondolt részecskék úgy is tudnak viselkedni, mint a fény, így képalkotásra is használhatók, és megérthetik, miért lehet elektronmikroszkóppal sokkal jobb felbontású képet alkotni, mint fénymikroszkóppal.

Az érdeklődők megtudhatják azt is, hogyan lehet a laboratóriumban a részecskéknek óriási energiát adni, valamint az így szerzett energiából új, a természetben eddig meg nem figyelt részecskéket előállítani. Az új ismeretek alapján pedig képet kaphatnak arról, hogyan és milyen új részecskét fedeztek fel az idén az Európai Részecskefizikai Laboratóriumban (CERN).

több kevesebb


A Magyar Tudomány Ünnepe, A Magyar Tudomány Ünnepe 2012, Magyar Tudomány Ünnepe 2012, Diákok az Akadámián

Atomfizika

Dr. Prof. Trócsányi Zoltán (előadó)

51:45

2012. november 8.

Főosztály Kommunikációs

2012. november 8.

17108

5.0
<iframe width="480" height="385" src="//mta.videotorium.hu/hu/embed/5509" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

Audió letöltés