Drupal (13 publikus felvétel)

A(z) "Drupal" csatornához tartozó felvételek

 • Eseménysorozat
Drupallal kapcsolatos videók.
 • Hierarchikus jogosultságok a Drupal 8-ban

  Idén a Google Summer of Code program résztvevőjeként megkezdtem egy új jogosultsági rendszer és koncepció kidolgozását a Drupal 8 core számára. Az előadás során választ adok arra a kérdésre, hogy miért van szükség a jogosultsági rendszer reformjára, majd ismertetem a koncepciót, amely megoldást nyújthat a problémákra. Beszámolok a munka jelenlegi állapotáról, végül az előadás végén pár percben beszélek arról, hogy mi a titka egy sikeres Google Summer of Code projektnek.
 • Többnyelvű weboldalak Drupal 7-ben és 8-ban

  Előadásomban áttekintjük a Drupal 7 többnyelvűsítésének elemeit néhány építőelem gyakorlati bemutatásával. Mind az alaprendszer, mind kiegészítő modulok képességeit érintjük, végül pedig a Drupal 8-ra vonatkozó tervekbe és távlatokba is bepillantást nyerhetünk.
 • A Drupal honosítása

  Előadásomban áttekintjük a Drupal jelenleg elérhető fordítási lehetőségeit. Pár szóban megemlítem az alapmotor Locale felületét, melyen lefordítunk pár szöveget, majd ugyanezt a Localization client modul segítségével is elvégezzük helyben. A Translation template extractor modul helyi használatával és a PoEdit felfedezésével folytatjuk az ismerkedést, majd ezt követően a gyakorlatban is csatlakozunk a magyar fordítói csapathoz. Áttekintjük a http://localize.drupal.org felületét, ismertetem a működését. A webes felületen is fordítunk egy párat, majd ezt követően összekötjük a helyi fordításban szerzett .po fájlos tapasztalatainkat a közösségi fordítással. Ezt követően beállítjuk a Localization client modulunkat távoli beküldésre és megvizsgáljuk ennek hatását is. A remek Language checker nevű modulra is vetünk egy röpke pillantást, majd az előadást a Localization update modul rövid ismertetésével zárom. Az előadás keretében fokozatosan lefordítjuk és elérhetővé tesszük egy kisebb modul vagy smink honosítását.
 • Drupal és a fordítóeszközök

  Fordítószoftverek általában Virtaal bemutatása, néhány ötlet a jövőbeli fordítások hatékonyabbá és egységesebbé tételére
 • Form API és ami mögötte van

  Rövid áttekintés kívánok nyújtani a Drupal 7-es Form API lehetőségeiről, kiemelt figyelmet szentelve az újdonságokra, új From Controlokra. Szó fog esni arról, hogy a Form API jelenlegi változata mennyivel könnyíti meg a fejlesztést, mikor érdemes hozzányúlni és miért. Előadásomban sorba fogom venni a legfontosabb vezérlőket, azok jellemzőit és megvalósítását. Sok gyakorlati példán keresztül fogom bemutatni miért érdemes modulfejlesztéseink során használni ezt a lehetőséget, néhány egyszerűbb beépített űrlapot átalakítva miket lehet kihozni belőle. Aki már látott űrlapot, esetleg töltött is ki olyat, és közben elgondolkodott azon, hogy vajon hogy működhet, annak kötelező a megjelenés!