You are currently browsing the Videotorium site of the organization Mindentudás Egyeteme. The content of the search results and listing pages of the site (Main page, Categories, Channels, Live events) are limited to this organization. In case you wish to browse the whole archive of Videotorium, please, navigate back to the main Videotorium site.

A modern tér kialakulása

394

A modern tér kialakulása


A társadalmi gyakorlat szempontjából különbség van a tér és a terület között. Egy közösség, társadalom identitásának megfogalmazása során veszi birtokba a teret úgy, hogy a semleges kiterjedésből nevekkel és határokkal ellátott entitás: terület válik. A modern állam minden korábbinál szisztematikusabban sajátította ki a teret. Ezt a folyamatot nevezzük territorializációnak, amelynek történeti elemzésén keresztül könnyebben megérthetővé válik, hogy a hagyományos társadalmi gyakorlatokat hogyan váltották fel modern, a közösség helyett az absztrakt társadalomra és egyéniségében mind védtelenebbé váló individuumra alapozó identitás-konstrukciók, illetve miként fogalmazódott meg ezek kritikája az elmúlt évtizedekben a letűnt közösségek iránti nosztalgia intézményesülési kísérleteiben.

More Less


Mindentudás Egyeteme

History, Social changes

Mindentudás Egyeteme Nyílt Archívum

Dr. Gábor Sonkoly (lecturer)

33:18

24 May, 2011

Erika Bilicsi

19 August, 2014

394
<iframe width="480" height="385" src="//mindentudas.videotorium.hu/en/embed/9000" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

Audio download