Kíserleti_elektrotermikus_raketahajtomu.mp4

41

Kíserleti_elektrotermikus_raketahajtomu.mp4


Bató Sándor, korábban  WIGNER FK RMI, jelenleg EK

Magyarországon rengeteg sikeres űrtechnológiai fejlesztés folyik ebben a pillanatban is, azonban valamit hiányoltam a palettáról. Nem találkoztam olyan tervezettel, amely a reaktív meghajtással foglalkozna. Úgy gondoltam, hogy ebben a szegmensben még lehet újat mondani. Az elektromos hajtóművek nem számítanak újdonságnak, már számos sikeres űrszondánál is ezt a meghajtást alkalmazták. Az elektromos rakétahajtóművek egyik alváltozata az elektrotermikus hajtómű. Ezen belül is többféle változat lehetséges. Ezeket a fejlesztéseimet mutatnám be. Hozzáteszem: ezzel még nem merítettem ki a lehetőségeimet. Ha látok érdeklődést, azokat is közzéteszem.
Egy ilyen, vagy ehhez hasonló hajtóművel megépített kis műhold vagy szonda, már nem csak passzív kockaként keringene, hanem pályamódosításokra is képes lenne, és lehetőség nyílna távolabbi térségekbe is eljuttatni.
Továbbá a diasorozat végét kiegészítettem egy másik régebbi tervezettel, amely a rádiólokáció zavarásának egyik lehetőségét szemlélteti. Ez megnehezíti egy repülő eszköz helyzetének pontos bemérését. Ahogy én nevezem „szintetikus ionoszférét” hoz létre a repülőgép mögött. A létrehozott, -igaz- rövid élettartamú plazma, mint „dipólok” sokasága, képes szétszórni a radarok által kibocsátott rádióhullámokat, igaz nem mindegyik frekvencián egyformán hatékonyan. Így a képernyőn, egy repülő „pötty” helyett  jókora diffúz köd látható.

A téma megértéséhez segítséget lehet találni ezen  a linken:

http://hadmernok.hu/144_06_balajtii.pdf

bato.sandor@energia.mta.hu

More Less


My works

Space technology

elektrotermikus, rakéta, mikrohullám, rakétahajtómű, electrothermal, rocket, engine

4:39

10 January, 2020

Sándor Bató

10 January, 2020

41
<iframe width="480" height="385" src="//videotorium.hu/en/embed/35788" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>