Regebbi_munkaim_1992-2002.mp4

64

Regebbi_munkaim_1992-2002.mp4


Bató Sándor, korábban  WIGNER FK RMI, jelenleg EK

A nemrég feltöltött „Elektrotermikus rakéta” prezimhez szorosan kapcsolódik a most közzétett videó. Tíz év fejlesztését öleli fel, de ez nem mostanában történt. A videón látható összefoglaló az 1992-2002 közötti időszak fejlesztései láthatóak. Nem törekedtem a teljességre, de ez a brossúra 2002 tavaszán lett kinyomtatva és a célja az volt, hogy „eladjam magam”. Ez sikerült is, így kerültem a Wigner-be (akkor RMKI), mivel munkahelyet váltottam. Az egykori munkahelyi feladataim nagyjából összhangban volt a prezentációmon látottakkal.  Mivel gubancos lett volna előásnom az eredeti képeket, ezért a megmaradt kinyomtatott példányt oldalanként beszkenneltem és filmszalagot készítettem  ebből. Látható pár fejlesztés, amelyek a mai napig megállják a helyüket, míg mások inkább csak megmosolyogtatók, legfelljebb készségfejlesztő ujjgyakorlatnak tekinthetők mai szemmel nézve. Többféle irányzaton is dolgoztam, de ezekből csak az „Elektrotermikus rakéta” maradt meg. Erről már közzétettem az említett videót. A többi, mára  jócskán idejétmúlt holmikat kb. 15-16 éve kukáztam. Az elektronikai készülékek a mai napig használatban vannak. Ezeket a plazmás cuccaimhoz is felhasználtam, amelyek az „elektrotermikus rakétahajtómű” videómban is időnként felbukkannak. Nem mellesleg a Wignerben végzett munkáimhoz is felhasználtam, így már többször tudtam „mentőövet dobni”, hogy elkerüljük a kijózanítóan költséges tévedéseket. 

Habár nem szeretnék belerondítani a már elkészült doksiba, azonban lehet, hogy beleírok néhány  "egyértelműsítést". Mikre gondolok? Pl. az EHD generátor nem más, mint a Van de Graaff generátor áramlástani megfelelője. Annak idején nem gondoltam, hogy ez számítana, de ha lesz időm, akkor néhány helyre beillesztek ilyen "lábjegyzetet".

bato.sandor@energia.mta.hu

More Less


My works

Electrical engineering

plazmaégő, plazmagenerátor, EGD, EHD, elektrotermikus, rakéta, impulzusgenerátor, tápegység, kapcsolóüzemű

5:42

9 January, 2020

Sándor Bató

9 January, 2020

64
<iframe width="480" height="385" src="//videotorium.hu/en/embed/35782" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

Audio download