You are currently browsing the Videotorium site of the organization University of Szeged Klebelsberg Library. The content of the search results and listing pages of the site (Main page, Categories, Channels, Live events) are limited to this organization. In case you wish to browse the whole archive of Videotorium, please, navigate back to the main Videotorium site.

Free data, free access, common work

140

Free data, free access, common work


Sokáig azt hittük a számítógépekről, hogy eszközök. Aztán láttuk azokat a lehetőségeket a kutatásban, amelyek nélkülük nem léteztek. Aztán tapasztaltuk, hogy a gondolkodásunk is változott egy-egy szűkebb, szakmai téma kapcsán, mert tudtuk, olyan kérdéseket is felehetünk, amelyekre nem is gondolhattunk volna, ha nem magától értetődő az eszköz, és a lehetőség léte. Most alapvető mentalitásváltozást kell átélnünk, és ezt nem elég elfogadni, vagy tudomásul venni. A szerzőségről vallott nézeteink is meg fognak változni. Egy új filológiai korszak kezdődött el, legalább annyi ígérettel, mint amennyit könyvnyomtatás jelentett a kortársaknak. Melyek az árnyoldalai ennek a változás sornak? Vajon már nem csak a könyvtáros foglalkozik a rózsa helyett a rózsa nevével? Úgy vélem, rajtunk múlik. 

More Less


Digital humanities workshop in Szeged

Humanities, Library science, Digital content

digitális bölcsészet, adatbányászat, digitalizálás

Dr. István Monok (lecturer)

35:04

12 October, 2015

Andrea Balatoni

2 November, 2015

140
<iframe width="480" height="385" src="//szte.videotorium.hu/en/embed/12017" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

Audio download